Az Ajax vagy a Celtic?


“A csoportunkban kiváló, dicső múltra visszatekintő csapatok vannak”
– nyilatkozta Lionel Messi az UEFA Bajnokok Ligája H-csoportjáról. Valóban: a Milan, Barcelona, Ajax, Celtic négyes mindegyike ott van a BEK, illetve BL korábbi győztesei között. A papírforma szerint a milánóiak és a katalánok azok, akik tovább fognak innen jutni, míg a holland és a skót csapat az, amelyiknek meg kellene tréfálnia őket, vagy ha ez nem megy, akkor legalább harcba szállnia a csoport harmadik helyéért. Mi persze régimódiak vagyunk, és hiszünk abban, hogy legalább a Milan elcsíphető, így megnéztük, hogyan gondolkodnak minderről Glasgowban és Amszterdamban.

A Celtic vezetőedzője, Neil Lennon a tavalyi tapasztalatok hasznosításában bízik a Milan elleni meccs előtt:

“Az elvárások okozta nyomás most már nem olyan nagy a csapaton, mint eddig volt, de jöhet az új kihívás. Felülmúlható az, amit tavaly elért a csapat? Tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz, de az előző szezonban szerzett tapasztalat sokat jelenthet, pláne, hogy sokan tavaly szerepeltek életükben először a Bajnokok Ligájában.

A Milant megnéztük szombat este Torinóban. A csapat megfiatalodott a tavalyihoz képest. Lehet, hogy tévedek, de úgy látom, hogy újragondolták a játékfelfogásukat, és változtattak a korábbi rendszerükön. Nekünk ellenük is győzelemre kell játszanunk, hiszen döntetlenre nem nagyon lehet, mert ahhoz túl sok a bizonytalansági tényező egy ilyen meccsen.”

A mester ezen kívül még elmondta, hogy nagyra tartja Balotellit, aki remekül hozza ki a labdát nyomás alatt, és nagyon jó befejező ember is egyben. És, habár sokan kezelhetetlennek tartják, Lennon bizony örülne annak, ha az ő csapatában játszana. Egyelőre viszont a sajátjai közül sem számíthat mindenkire, hiszen Ledley és Forrest is sérült. A taktikával mélyebben foglalkozó oldalak így találgatják, milyen is lesz a skótok kezdő tizenegye. Lehet, hogy eljön Pukki nagy napja? Mindenesetre Lennon legalább bizakodóbbnak tűnik most, mint a sorsoláskor.

Az Ajax és a Barcelona egymás elleni meccsét talán még a fentinél is jobban várja mindenki, hiszen az egymáshoz ezer szállal kötődő klubok eddig még sohasem találkoztak tétmérkőzésen. Nem, nem akarunk most Cruyffig visszamenni, hiszen az amszterdamiak jelenlegi edzője, Frank de Boer is éppen eleget tud arról, milyen érzés az FC Barcelona kezdőcsapatában szerepelni hétről hétre. Szerinte jobb, ha az Ajax most is a saját játékát játssza:

“Nem esik jól, hogy esélytelennek tartanak minket. Akkor is, ha éppen nem a legjobb formánkban vagyunk. A Barçának velünk ellentében most nagyon jól megy, de akkor is meg vagyok győződve arról, hogy a saját játékunkat kell játszanunk. Nehéz a Barcelona ellen dominálni, de ha legalább a saját szintünket elérjük, elégedett leszek. El kell érni azt, amit tudunk, sőt, a legjobb, ha a játékosok meg is tudják ugrani ezt a bizonyos szintet. Ez a meccs remek lehetőség erre.

Tavaly  is hűek maradtunk magunkhoz, főleg a Dortmund és a Milan elleni első meccsen. Ezt a fajta hozzáállást szeretném látni, és ha ki kell kapnunk, hát kapjunk ki Ajax-módra! Nem fogunk úgy játszani, ahogyan a Celtic tette a Barça ellen. A saját rendszerünket ismerjük a legjobban, azt tudjuk a legjobban lejátszani. Bizonyos pontokon nyomás alá helyezhetjük az ellenfelet, és hibára kényszeríthetjük, amelyeket aztán kihasználhatunk.

Na igen, itt találkoznak Ferenczi Attila és William Shakespeare tanításai: mindenek felett légy hű magadhoz!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s