Fleury vagy Murray?

Nem lennék most a Pittsburgh Penguins vezetőedzője, Mike Sullivan helyében. Nem csak azért, mert csapata a tegnapi 5–1-es vereséget követően már 2–1-es hátrányban van az Ottawával szemben az NHL Keleti Főcsoportjának döntőjében, hanem azért sem, mert a párharc negyedik meccse előtt  a kapusválasztás is komoly fejtörést okozhat neki.

Sullivan tegnap négygólos hátránynál Marc-Andre Fleury lecserélése mellett döntött, de hangsúlyozta, hogy ez a csere nem csak a kapus teljesítményének, hanem az egész csapatnak szólt. Amikor pedig arról kérdezték, hogy ki védi a Pingvinek hálóját legközelebb, ennyit tudott csak mondani:

“Őszintén szólva nem jutottam még el idáig. Még mindig próbáljuk megemészteni ezt a meccset, alszunk rá egyet, aztán döntünk arról, hogy hogyan tovább.”

Fogós kérdés, pláne az elmúlt két év eseményeinek ismeretében. Míg ugyanis a tavalyi rájátszás igazi (és nem utolsó sorban Stanley-kupa győzelemmel végződő) sikersztori volt Matt Murray számára, a fiatal kapusnak idén rögtön az első playoff-meccsen át kellett adnia a helyét Fleurynek egy sérülés miatt. A beugró “Flower” pedig hozta, amit hoznia kellett, és azt is megmutatta már, hogy képes egy nagy betlizés után is klasszis teljesítményt nyújtani. Ezt tette ugyanis a Washington Capitals ellen: a 6. meccsen még öt gólt kapott 26 washingtoni lövésből, majd a mindent eldöntő 7. összecsapáson 29 védéssel vezette csapatát egy továbbjutást érő 2–0-ás győzelemhez.

Tavaly viszont éppen Murray volt az, aki a Keleti Főcsoport döntőjének egy rosszul sikerült meccse (4–3-as vereség a Tampától) miatt a kispadra került, de aztán a következő alkalommal Fleuryvel a kapuban is kikaptak a Pingvinek. Ezt követően ismét Murray kezdett a kapuban. Vele a Tampát végül sikerült is legyűrni, és aztán a Stanley-kupa döntőjében a San José Sharks ellen is ő védett mind a hat mérkőzésen.

A hasonlóságok ellenére Sullivan arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a mostani kihívás azért mégiscsak más, mint a tavalyi, a kapusok nyilatkozataiból pedig úgy tűnik, hogy ők is felkészültek lélekben bármiféle döntésre. Az is egyértelmű, hogy legszívesebben ők is elengednék már az előző meccseken történteket.

Ha tőlem vár valaki tippet, akkor azt mondom, hogy szerintem Fleuryre fog esni Sullivan választása, de ha döntenem is nekem kellene, akkor azt hiszem, az utolsó pillanatig hezitálnék…

UPDATE (2017.05.19.) Ismét bebizonyosodott, hogy jobb, ha csak a tényekről írok, mintha tippelek. Tegnap Murray védett, és a Pingvinek nyertek is a Szenátorok ellen, ezzel kiegyenlítve a párharcot.

UPDATE (2017.07.01.) Murrayvel a Pingvinek a döntőben is szárnyaltak (igen, egy pingvinnek is lehet szárnya, nem csak egy philadelphiai sasnak), mi több, a még mindig csak 23 éves kapus a Nashville ellen az 5. és a 6. meccsen is lehúzta a rolót, így a Stanley-kupát ismét Crosbyék emelhették a magasba!

Fleury vagy Murray?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólás