Az Ajax vagy a United?

Május 24-én, azaz szerda este az UEFA Európa-liga döntőjében két olyan klub csap össze, melyet az elmúlt évtizedekben a BL-döntők résztvevőjeként szoktunk meg, de mostanság már nem tartoznak kontinensünk labdarúgásának legszűkebb értelemben vett elitjéhez. Mi több, odahaza sem muzsikálnak tökéletesen: a Manchester United számára a Premier League dobogója is elérhetetlen magasságnak számított idén, az AFC Ajax pedig utoljára három évvel ezelőtt ünnepelhetett holland bajnoki címet. Ennek ellenére, vagy talán éppen emiatt egy olyan EL-döntő következik, amelyre nagy várakozással tekinthetnek az igazi futball-ínyencek.

A fogadóirodák ajánlatait nézve azt tapasztaljuk, hogy a közvélemény egyértelműen a manchesterieket tartja esélyesnek, de a helyzet ennyire azért nem egyértelmű. A statisztikákra építő Whoscored.com meccselőzetese például 2–1-es Ajax-győzelmet vár. Ennek jelentőségét ugyan nem kell felnagyítani, de ez a jóslat mindenképpen más megvilágításba helyezi azt a tényt, hogy az amszterdamiak sikerére ma 4.75-ös szorzóval lehet fogadást kötni. Ez az ajánlat pedig akkor is csábító, ha figyelembe vesszük, hogy José Mourinho egyelőre 100%-os győzelmi mutatóval büszkélkedhet az Ajax ellen vívott meccsek tekintetében.

A Premier League hétvégi zárófordulójában a United tegnapi ellenfele a Crystal Palace volt. A manchesteriek 2–0-s sikerével végződő mérkőzésen Mou jórészt pihentette azokat a játékosokat, akikre a szezon folyamán a kezdőcsapat tagjaként számított, ezzel is tartalékolva erejüket a stockholmi EL-döntő előtt. Ez nem egy meglepő fordulat azok után, hogy a portugál korábban amiatt panaszkodott a médiának, hogy csapatának mennyi meccset kellett játszania, mire eljutott az EL-döntőig. Ezekre a panaszokra az Ajax vezetőedzője, Peter Bosz viszont az alábbi módon reagált egy múlt heti sajtótájékoztatón:

„Az 56. tétmeccsünket játsszuk ebben a szezonban szerdán. Ha a játékosaim korát nézzük, látjuk, hogy egy igen fiatal csapatunk van, amely rengeteg meccset játszott. Ma 24 játékossal edzettünk, sérültjeink pedig nincsenek. Így ahelyett, hogy a Unitedot nézném, a saját csapatomra koncentrálok. Fittek és frissek vagyunk, és ez egy remek módja annak, hogy felkészítsem a csapatot jövő szerdára.”

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy az amszterdamiak tíz napot „pihenhetnek” az utolsó hazai meccsük és az EL-döntő között. Bosz a mondandójához azt is hozzátette, hogy fontosnak tartja hogy egy holland klub el tudott jutni egy európai kupa döntőjéig, és ez egy olyan dolog, amire minden honfitársa büszke lehet. Úgy véli, hogy a nyomás immár az anyagilag sokkal jobban eleresztett angol csapaton van, az Ajaxnak pedig nincs egyéb dolga, mint jó focit játszani, és reménykedni a győzelemben.

A két klub amúgy a nemzetközi porondon utoljára 2012-ben találkozott. Akkor egy oda-visszavágós EL-párharcot követően a United örülhetett, hiszen 3–2-es összesítéssel Sir Alex csapata jutott a nyolcaddöntőbe. Azóta viszont sok minden megváltozott, és a Ferguson utáni űrt sem David Moyes, sem Louis van Gaal nem tudta megfelelően betölteni. Az elmúlt évek kudarcaira így mindenképp némi gyógyírt jelentene egy EL-győzelem.

Elszántságból tehát feltehetően egyik fél részéről sem lesz hiány, de szerda estig mindenképpen várat magára a kérdés, hogy ki a jobb: a United vagy az Ajax?

Az Ajax vagy a United?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás